Οι θέσεις της ΔΗ.ΠΑ.Μ. που τίθενται σε διαδραστική ανοικτή συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν οριστικά στη συνάντηση της 9ης Οκτωβρίου στο Τ.Ε.Ε.

Η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών, παρουσιάζει δεκατέσσερα χρόνια ασυμβίβαστων αγώνων, ανεξάρτητης και συλλογικής δράσης και στρατηγικής παρέμβασης στο Τ.Ε.Ε., σαν ανεξάρτητη φωνή, ακηδεμόνευτη από κομματικές εξαρτήσεις πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, με στελέχη που διακρίνονται για το επιστημονικό τους κύρος σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης.

Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγνώριση και στην ανάδειξη των θεμάτων της Παιδείας και του επαγγέλματος, στην αναβάθμιση του ρόλου του Τ.Ε.Ε. ως Συμβούλου της Πολιτείας, κυρίως όμως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μηχανικών, τόσο εθνικά, όσο και περιφερειακά.

Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. έχει συμμετάσχει με πλήρη ψηφοδέλτια, στην Κεντρική Αντιπροσωπεία, στα Περιφερειακά Τμήματα και στις Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων, καθώς και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αθήνας και στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από την ίδρυσή της έως σήμερα και έτσι θα συμμετάσχει και στις επικείμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε. την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.

Η επικεφαλής της ΔΗ.ΠΑ.Μ., Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Τώνια Μοροπούλου (ΧΜ), εξελέγη στη θέση της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., τον Φεβρουάριο του 2017, για την τριετία 2017-2020. Ο Γιώργος Καψάσκης (ΠΜ) εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. έως τον Απρίλιο του 2019, ακολούθως ο γραμματέας της ΔΗ.ΠΑ.Μ. Γιώργος Μπουντάς (ΠΜ) που έδωσε τη σειρά του στον συνεργαζόμενο μεμονωμένο υποψήφιο από το Περιφερειακό Τμήμα Εύβοιας, Σταύρο Καμαριώτη (ΜΜ). Ο πρώην Πρύτανης Ε.Μ.Π., Καθηγητής Νίκος Μαρκάτος (ΧΜ) εξελέγη Αναπληρωτής Αντιπροέδρου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αθήνας του Τ.Ε.Ε. και αναπληρωματικό μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Γιώργος Μπατής (ΧΜ) εξελέγη Αναπληρωματικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αθήνας και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Εκτός από τους ανωτέρω, εξελέγησαν με τη ΔΗ.ΠΑ.Μ. και συμμετείχαν στην Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. η Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Μαρία Λοϊζίδου (ΧΜ) από την Ε.Ε.Ε. Χημικών Μηχανικών, ο Καθηγητής Ε.Μ.Π. Δημήτρης Λυρίδης (ΝΜΜ) από την Ε.Ε.Ε. Ναυπηγών Μηχανικών,  ο Νίκος Μορόπουλος (ΠΜ) τον οποίο διαδέχθηκε ο Γιώργος Μπουντάς (ΠΜ) από τον Νομό Αττικής, ο Γιώργος Ψαρομπάς (ΠΜ) τον οποίο διαδέχθηκε ο  Γιώργος Κωνστάντζος (Μηχ. Περιβάλλοντος) από το Περιφερειακό Τμήμα Νομού Δωδεκανήσου, η Νατάσα Βασιλείου (ΑΜ) από το Νομό Αττικής και ο Τάσος Τρεπεκλής (ΠΜ) από το Περιφερειακό Τμήμα Νομού Κέρκυρας.

Μετά την αναγνώριση του ενιαίου αδιάσπαστου τίτλου σπουδών των Διπλωματούχων Μηχανικών ως Μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), που η διεκδίκηση του υπήρξε πάγια θέση της ΔΗ.ΠΑ.Μ. για την οποία αγωνίστηκε επί χρόνια η επικεφαλής της, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Τώνια Μοροπούλου, το Τ.Ε.Ε. οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί την ανάπτυξη της τεχνικής πυραμίδας στην τεχνική εκπαίδευση με διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης στην άσκηση του επαγγέλματος για να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που θα επιφέρουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η επαναπόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους  Μηχανικούς με το ΠΔ 99/2018, μετά τη μνημονιακή επιταγή κατάργησης του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, αποτελεί μία πρόκληση νέων συναινέσεων μεταξύ των ειδικοτήτων των Μηχανικών, αφού οι διαφωνίες τους μπορούν να οδηγήσουν μέσα από την ήδη συγκροτημένη σχετική επιτροπή της Αντιπροσωπείας, όπου μετέχουν όλες οι ειδικότητες, σε νέες θεσμικά αποδεκτές προσεγγίσεις.

Η πρόταση της ΔΗ.ΠA.Μ. αφορά στη διαμόρφωση ενός κοινού και σύγχρονου προγράμματος δράσης, ώστε να ενισχυθεί η ενότητα, η συλλογικότητα και το κύρος του Τ.Ε.Ε. Στις πρωτοφανείς σημερινές προκλήσεις όπου έρχεται η 4η βιομηχανική επανάσταση για να αλλάξει τη ζωή μας, όπου οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, οφείλουμε να εξετάσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους ενός κόσμου δεδομένων. Προτείνουμε στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις, σε όλους τους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και της καινοτομίας με σύγχρονη υψηλή τεχνογνωσία, με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συναφή αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου του Τ.Ε.Ε. που θα επιτρέψει την απασχόληση των Μηχανικών σε όλα τα μέτωπα της ανάπτυξης.

Η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. με καινοτόμες θέσεις στη λειτουργία της Πολιτείας έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, πόσω μάλλον που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι θα υλοποιήσει το ρόλο του Τ.Ε.Ε. ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας στα θέματα της Τεχνικής Ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια που το Τ.Ε.Ε. αγνοήθηκε στις διαδικασίες αυτές. 

Ο εκσυγχρονισμός του Τ.Ε.Ε. και η ενδυνάμωση του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας στα θέματα της τεχνικής ανάπτυξης, παιδείας και καινοτομίας απαιτεί την αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου έτσι ώστε να καταστεί υποχρεωτικός ο συμβουλευτικός και νομοπαρασκευαστικός ρόλος του και να εξασφαλιστεί ένας σύγχρονος και διαφανής τρόπος λειτουργίας, που θα χαρακτηρίζεται από μαζική συμμετοχή στις επιλογές και στις διαδικασίες εκπροσώπησης.

Τα νέα Όργανα Διοίκησης, που θα προκύψουν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2019, θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητες:

 • Την ανάπτυξη με δράσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας, διαδικτύωσης, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προηγμένη έρευνα που συνδέει τις διάφορες επιστήμες του Μηχανικού να εφαρμοστούν καινοτομικά στην πραγματική οικονομία.
 • Την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
 • Ένα δίκαιο, βιώσιμο και σταθερό Ασφαλιστικό και Φορολογικό σύστημα για όλους τους Μηχανικούς.
 • Την προάσπιση της Παιδείας και του Επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Μόνο έτσι με ισχυρό Τ.Ε.Ε. ως Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας θα μπορέσουν οι Μηχανικοί να συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό της ανάπτυξης του τόπου και να αντιμετωπίσουν τις επαχθείς επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης που έπληξε τη χώρα, τον Τεχνικό κόσμο και ιδιαιτέρως αυτούς τους ιδίους.  

Η ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΗΣ  ΔΗ.ΠΑ.Μ.

Η πρόταση της ΔΗ.ΠA.Μ. αφορά στην διαμόρφωση ενός κοινού και σύγχρονου προγράμματος δράσης, ώστε να ενισχυθεί το κύρος του Τ.Ε.Ε. και ο ρόλος των Μηχανικών:

 • στην ανάληψη από το Τ.Ε.Ε. της ευθύνης για τη ρύθμιση της πρόσβασης των Μηχανικών στο επάγγελμα, την εγγραφή τους σε μητρώα και την απόδοση επαγγελματικών ισοτιμιών, βάσει των 5ετών προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων μας και της εμπειρίας τους κατά την άσκηση του επαγγέλματος,
 • στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των Μηχανικών και όλων των Τεχνικών με διαβάθμιση επιπέδων τεχνικής ευθύνης ανάλογα με την εκπαίδευσή τους,
 • στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των νέων ειδικοτήτων, με παράλληλη πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες, για όσους έχουν τα προσόντα,
 • στην προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία Μηχανικών που το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο τους αρνείται πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες έχουν τα προσόντα,
 • στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων,
 • στην άμεση, δίκαια, βιώσιμη και ανταποδοτική ρύθμιση του ασφαλιστικού με δραστική μείωση των ανισοτήτων των γενεών,
 • στη ρύθμιση των απαραίτητων προνοιακών παροχών (ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες Μηχανικούς και ειδικό λογαριασμό για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Βιομηχανία, κ.ά.))
 • στην ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στους νέους τομείς παραγωγής και στις νέες τεχνολογίες της μεταβιομηχανικής περιόδου: οικονομία, περιβάλλον, ενέργεια, διαχείριση φυσικών και ενεργειακών πόρων, δημόσια διοίκηση, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες διαδικτύου, βιοτεχνολογία και βιοπληροφορική, τεχνολογία τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης, υλικά, θαλάσσια και ναυτική τεχνολογία, αντισεισμική τεχνολογία, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κ.ά.
 • στην εισαγωγή καινοτομιών, στην διασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητάς της Ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο – Αειφορία και Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
 • στην προάσπιση των κρίσιμων υποδομών και πόρων που αποτελούν κοινωνικά αγαθά και πρέπει να τύχουν διαχείρισης που θα εμπνέεται από την αρχή της αλληλεγγύης και από το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.
 • στην ενεργοποίηση όλων των θεσμικών δυνατοτήτων του Τ.Ε.Ε., για την ολόπλευρη ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στο στρατηγικό ανασχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας και της εξόδου της από την κρίση.

Επίσης στοχεύουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και στην αποφασιστική πολιτική παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στους τομείς:

 • μελέτης, διαχείρισης παραγωγής ιδιωτικών και δημοσίων έργων, διασφαλίζοντας επίσης την άσκηση ελέγχου ποιότητας των Δημοσίων έργων, καθώς και την εφαρμογή των «Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)» με κοινωνικό έλεγχο.
 • σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου, της πόλης, του οικιστικού και δομημένου περιβάλλοντος,
 • σχεδιασμού, διαχείρισης, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας,
 • ολοκληρωμένου σχεδιασμού, παρακολούθησης, ελέγχου και αποτίμησης προστασίας του περιβάλλοντος,
 • αναδιάρθρωσης της Βιομηχανίας, ώστε να στηρίζεται στη γνώση και την καινοτομία,
 • σχεδιασμού και αποτίμησης σε όλους τους τομείς της Τεχνικής ανάπτυξης,
 • ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας,
 • στρατηγικής υποστήριξης και ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Διεκδικούμε:

 • άμεση προσαρμογή των αμοιβών μελετητών και επιβλεπόντων ιδιωτικών έργων στα σημερινά δεδομένα,
 • ορθολογική οργάνωση των Υπηρεσιών Διοίκησης για τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών στους μηχανικούς και στους πολίτες με ποιότητα και ασφάλεια.
 • διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων βάσει των διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης.
 • ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Μηχανικών στα όργανα του Τ.Ε.Ε., με αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου και με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, κανόνων και διαδικασιών,
 • αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τ.Ε.Ε. για εκσυγχρονισμό και άμεση δημοκρατία στο ΤΕΕ.
 • ριζική και όχι εικονική αναμόρφωση των οργάνων διοίκησης


Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. με σημαντική παρουσία στο ψηφοδέλτιό της στελεχών από το σύστημα παραγωγής των έργων, τη Βιομηχανία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση, καθώς και την Κοινωνία της Γνώσης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καλεί τους Μηχανικούς με τη συμμετοχή και την ψήφο τους να της δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλει αποφασιστικά σε ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ Τ.Ε.Ε. στη διάθεση όλων των Μηχανικών μελών του.

Η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών θα συμβάλει στην ανανέωση του Τ.Ε.Ε. με καινούργιες υποψηφιότητες από νέους χώρους και νέους Μηχανικούς, έχοντας ανανεωθεί κατά 25% επί των υποψηφίων της.

Καλούμε τους Μηχανικούς να συμβάλλουν στην ανάδειξή της ΔΗ.ΠΑ.Μ. ως μίας μαζικής και ανοικτής, σύγχρονης κίνησης με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Καλούμε τους Μηχανικούς να πάρουν οι ίδιοι τη θέση που τους ανήκει: οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.