Επικεφαλής
Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου
Επικεφαλής ΔΗ.ΠΑ.Μ.
- Ομότιμη Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
- Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
- Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
- Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ και του Έργου Αποκατάστασης του Ιερού Κουβούκλιου του Πανάγιου Τάφου,
- Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2019 – 2024),
- Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2017-2019)
- Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ (2014-2017),
- Εκλεγμένη Αντιπρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων – European Society for Engineering Education SEFI (2013-2016),
- Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2004-2007),
- Γενική Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2001-2004),
- Υπεύθυνη της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παιδείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (2001-2012)
Βιογραφικό
Η Αντωνία Μοροπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ σήμερα, είναι επίτιμη Διδάκτωρ και εκλεγμένο Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι Δρ Χημικός Μηχανικός, και ίδρυσε το 2002 και διηύθυνε έως το 2020 το Εργαστήριο Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών.
Εξελέγη ως Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας (1994), στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995-1996) και προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε εκλεγμένη Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΕΜΠ (2010-2014), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων – SEFI (2013-2016), και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2017-2019).
Τέθηκε επικεφαλής της μελέτης και του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ με την ιστορική απόφαση των τριών Χριστιανικών κοινοτήτων. Έχει εργαστεί σε έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στα Ενετικά Φρούρια του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, σε αρχιτεκτονικά Μνημεία της Βενετίας, Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος, στην Κρήτη, στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, στο Θησείο, στην Αθήνα κ.ά.
Έχει διεθνή αναγνώριση και έχει επιδείξει διαχειριστική ικανότητα και αριστεία στην έρευνα ως επιστημονικά υπεύθυνη περισσοτέρων των 100 εθνικών, Ευρωπαϊκών και διεθνών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι Editor σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων και 635 πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Έχει δείκτη απήχησης h-index 38, με περισσότερες από 92.586 αναγνώσεις και τρία δισεκατομμύρια προβολές της δουλειάς της και βρίσκεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Stanford, στο 2% των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων στον κόσμο. Αξιακή αναφορά και έναυσμα για την πορεία της, που συνδέει την Παιδεία με την Κοινωνία και τη δημόσια γενικά δράση και προσφορά, υπήρξε η συμμετοχή της στην ηγεσία του φοιτητικού κινήματος κατά της Δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73.