Βραδιά του Ερευνητή 2024 – Εναρξη εκδηλώσεων από την Ηρωική Νήσο Κάσο

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 25 χώρες σε περισσότερες από 350
ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ενδέκατη συνεχή χρονιά
διοργάνωσε, με επιστημονική υπέυθυνη την Ομ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ και Α’ Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Αντωνία Μοροπούλου, τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’
Night” στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Φέτος η κήρυξη της Έναρξης της Βραδιάς του Ερευνητή πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2024 στην Ηρωική Νήσο Κάσο, που γιορτάζει τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, με παρουσίαση της συμβολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των συνεργαζόμενων φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίησητης αειφόρου ανάπτυξης της Κάσου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Καθ. Ι.Κ. Χατζηγεωργίου, την Ομ. Καθ. ΕΜΠ Α. Μοροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, και τον Β. Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Καρνάγιων – Ναυπηγείων.

Ο Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου κος Μιχάλης Ερωτόκριτος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το ΕΜΠ για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους νέους και τους μαθητές. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ι.Κ. Χατζηγεωργίου κήρυξε την έναρξη της Βραδιάς του Ερευνητή και κάλεσε μαθητές από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν, ενώ πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ίδρυση Σχολής Καραβομαραγκών στην Κάσο. Η Ομ. καθηγήτρια κα Τώνια Μοροπούλου παρουσίασε το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του νησιού και τη συνεργασία με το ΕΜΠ, παρουσίασε την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με καινοτομία με υπόδειγμα την υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης της Κάσου και τόνισε ότι το ΕΜΠ είναι τεχνικός παραστάτης του Δήμου Η.Ν. Κάσου σε όλες τις εφαρμογές του και ότι αυτό θα θεσμοποιηθεί και μέσω του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δήμου με το ΕΜΠ. Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Ναυπηγός Μηχανικός και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων, παρουσίασε την ανάδειξη της ναυπηγοξυλουργικής κληρονομιάς και παράδοσης του νησιού, Ο Δρ. Νίκος Καμπάνης, Διευθυντής Έρευνας ΙΤΕ, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ παρουσίασε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του εξοπλισμού του, με εφαρμογή στο λιμάνι της Η.Ν. Κάσου.

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετείχαν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου
Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, καινοτόμων
επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και
χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα στις Αίθουσες του
κτηρίου Αβέρωφ. Η κοινωνική αναγνώριση των ερευνητών, η ευαισθητοποίηση και η
ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και η αύξηση του
ενδιαφέροντος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά
επαγγέλματα ήταν το ζητούμενο. Δυναμική ήταν και η παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων
καινοτομίας και ομάδων νέων ερευνητών στο πεδίο αυτό. Αξίζει να τονισθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανέδειξε πολλές νεοσύστατες εταιρείες, startups των οποίων η λειτουργία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με επιτυχία. Το μέγεθος των ελληνικών startups υπολογίζεται περίπου σε 2.000 στις οποίες σε ποσοστό άνω του 50% επικεφαλείς είναι έλληνες μηχανικοί.

Στη φετινή βραδιά του ερευνητή δώθηκε έμφαση στη διοργάνωση των Ανοιχτών Εργαστηρίων (Open Labs) για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που άπτονται των “Αποστολών της ΕΕ” (EU Missions) στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe και συγκεκριμένα
αναφορικά με τις θεματικές περιοχές του νερού, των εδαφών, των κλιματικά ουδέτερων,
ανθεκτικών και έξυπνων κτηρίων και πόλεων, του ρεύματος Bauhaus στην Ευρώπη κ.ά.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στο πέρασμα της έρευνας στην
κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου
προσόντων, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών
επιχειρήσεων καινοτομίας στην πραγματική οικονομία, με ιδιαίτερη σημασία σήμερα ενόψει
της ανάκαμψης της χώρας από την υγειονομική, περιβαλλοντική και οικονομική κρίση. Η Βραδιά του Ερευνητή συμβάλει ώστε η Πανεπιστημιακή έρευνα και το επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων να διαμορφώσει το ελπιδοφόρο πρόσωπο της οικονομίας και της κοινωνίας μας σήμερα.